Mi az a finger food?

A finger food olyan zseniális találmány, amely rengeteg esemény megfelelő kiegészítője lehet. A szülinapi zsúrtól a szakmai konferenciáig, a karácsonyi bulitól a hivatalos fogadásokig. Hogy pontosan miről van szó? A bejegyzésből kiderül!

Svédasztal és finger food

A finger food koncepciója nagyon közel áll a svédasztalhoz, átfedésben is vannak egymással, azonban bizonyos tekintetben a finger food annak továbbgondolt verziója.

A finger food fogalma

A finger food olyan, egyébként sokszor különleges, ínyenc falatkákat jelent, amelyeket állva is tudunk fogyasztani. Sőt, lehetőleg kézzel tudjuk enni, és csak 1-2 falatból állnak, ezért nem tart sokáig az elfogyasztásuk. 

Ez az ötlet tulajdonképpen a svédasztal funkciójának továbbgondolása, kényelmesebbé tétele. Hiszen a svédasztal úgy működik, hogy nem ültetett vacsora keretei között étkeznek a vendégek. Így lehetőségük van vegyülni, beszélgetni egymással. Mert mi ezeknek a rendezvényeknek a lényege? A networking! A finger food is pontosan ilyen, csak ebben az esetben nem késsel és villával fogyasztott összetett főétel a menü, hanem különleges kis szendvicsek, falatok, kanapék, bruschetták, húsgolyók és mártogatósok kíséretében eszegetünk. Kötetlenebb rendezvények esetében az így fogyasztott étel a könnyed hangulatot garantálja. Persze ne gondoljuk, hogy ezek csak egyszerű snackek,  a finger food általában nagyon is látványos, különleges ízvilágú, gourmet étel, még akkor is, ha a lazább street food jelleget jeleníti meg. Hiszen egy fogadáson a népszerű hamburger, pizza, quiche vagy kürtöskalács mini verzióját is tálalhatjuk.

Mikor válasszuk?

A finger food rendezvény esetében lehet ideális választás, amikor az a cél, hogy az emberek könnyen tudjanak érintkezni egymással étkezés közben. Tudjanak beszélgetni, kapcsolatot építeni. Előfordulhat például, hogy a vendégek magas száma, és az esemény kötetlenebb jellege miatt komfortos az állófogadás, amely során a finger food tökéletes étel lehet. Gyakran szokták konferenciák szüneteiben feltálalni a falatkákat, kávé és üdítő mellett. A finger food főétkezés is lehet, de snack falatkaként is funkcionálhat. Azonban mikor erről döntünk, vegyük figyelembe a mennyiségeket is, hiszen sokkal többet kell felkínálni egy főétkezés során, mint olyan esetben, amikor a vendégváró szerepét tölti be a finger food.

Választhatjuk ezeket a falatokat esküvők vendégvárásakor, de bizonyos esetekben az esküvői vacsora is lehet ez, ha kötetlen, laza esküvőt tervezünk. Baráti összejövetelek, hivatalos találkozók, meetingek ételei a finger food. Mely azonban kifejezetten elegáns étel is lehet, viszont vannak esetek, amikor lazább és vidámabb falatok formájában érdemes feltálalni őket.

Milyen finger food-ok léteznek?

A finger food nagyon sokféle lehet. Választhatunk olyan snackeket, amelyek kötetlen beszélgetések vidám kísérői. Például mártogatós falatkák grissinivel vagy épp zöldség hasábokkal, és különleges mártogatósokkal: humusz, tzatziki, ajvár vagy guacamole. A rendezvények jellege miatt érdemes odafigyelni választáskor a protokollra. Például semmiképp se tálaljunk fel erősen fokhagymás falatkákat.

Elegánsabb fogadások esetében lehet libamáj, sertésszűz, esetleg királyrák, és más, elegánsabb és nemes alapanyagból készített, különleges finger food-ot tálalni.

A klasszikus street food-ok, falatka verziói izgalmas kísérői lehetnek a kötetlenebb rendezvényeknek, céges állófogadásoknak, vagy akár lazább partyknak. Ilyen lehet a kecskesajt burger, a mini quiche, vagy a csirkés mini wrap. A mini zöldséges quesadilla mutatja, hogy a határ a csillagos ég.

Ha pedig valami klasszikus illene a tányérra, ami elegáns is, finom is, akkor a camembertes diós  vagy épp a feketeerdei sonkás-sárgadinnyés falatkák.

Ha tanácsra van szükséged, örömmel állunk rendelkezésetekre, hogy megtervezzük az eseményhez illő kínálatot, mennyiséget.