Catering vs ételkiszállítás: Mi a különbség?

Te pontosan tudod, hogy mi az a catering, és hogy mikor van rá szükséged? Ha a kérdésre nem a válasz, akkor mindenképp olvasd el ezt a bejegyzést!

Díszvacsorák, céges bulik

A catering szolgáltatás, valamint az ételkiszállítás lényege az, hogy lehetővé teszik, hogy egy étkezéssel összefűzött rendezvényt ne csak étteremben lehessen megtartani. Épp ez a probléma hívta életre magát a szolgáltatást: a szabad, nem csak kizárólag vendéglátóhelyekre korlátozott helyszínválasztás igénye! Így gyakorlatilag bármilyen izgalmas helyen tarthatsz gálavacsorát, céges bulit vagy esküvőt.

Ha már eljutottunk oda, hogy külső helyszínen szeretnénk megtartani a rendezvényünket, kezdődhet a szervezés. Mi legyen a következő lépés? Az minden hasonló rendezvény közös pontja, hogy akár izgalmas gourmet falatokra, vagy épp tökéletesen komponált házias ételekre vágyunk, még valamire szükségünk lesz: nagyon-nagyon jó szervezésre.

Pont ezért már a szervezés 0. lépésében át kell gondolni a leglényegesebb kérdést: ki főz, és ki szervez? Nagy eséllyel keresel egy catering céget, aki az elképzelt ételeket az elképzelt mennyiségben elkészíti. Viszont fontos kérdés: ki tálal, ki dekorál, ki bonyolítja le az étkezést, ki szervez? Ez az a pont, amikor dönteni kell kiszállítás és catering között. Ez a 0. pont, mely után el lehet kezdeni a szervezést!

Az ételkiszállítás

Az ételkiszállítás során az általad választott catering cégtől megrendeled az ételcsomagot, és adott időre kiszállítják. Ilyenkor a szolgáltatáshoz nem jár bekészítés, tálalás és dekoráció. Nem jár evőeszköz, tányér, és ami a legfontosabb: személyzet sem. A megrendelő átveszi a gondosan becsomagolt ételt, és kitálalja. Persze ételkiszállítás esetében is lehet melegételt kérni, és segítséget is kapsz ahhoz, hogy mikor melegítsd, hogyan tálald. A legegyszerűbb szendvicsebédtől vagy street food stílusú svédasztalos fingerfoodtól kezdve az összetettebb, akár többfogásos étkezésekig bármit választhatsz. Az ételek átvételét, tálalásának ütemezését viszont meg kell szervezned.

Az ételeket olyan tálakon szokták küldeni, melyeket rögtön az asztalra lehet tenni, de mikróban és sütőben is használhatóak, ha esetleg melegítésre szorulna az étel. Tehát ezen nem kell aggódni. Persze 2-3 nappal hamarabb érdemes konkrét időpontra rendelned az ételt, sőt, hogyha esetleg nem tudod melegíteni, akkor azt is le kell szervezned a kiszállítóval, hogy percre pontosan érkezzenek a finomságok.

Mikor válaszd?

 • Ha nincs szükség személyzetre, aki az ételt kitálalja, majd pedig a rendezvény végén elpakol.
 • Ha az evőeszközök, szalvéták, tányérok, poharak és persze a dekoráció is biztosítva vannak
 • Ha nem okoz problémát, hogy az étel tálalásának, az étkezés szervezésének, ütemezésének a terhét nem vállalja át a catering cég.
 • Kisebb céges irodai bulik esetében kiváló megoldás lehet
 • Kötetlenebb munkaebédek vagy munkavacsorák esetében
 • Konferenciák vagy hasonló rendezvények szüneteire szeretnél egy kis büfét, és meg tudod szervezni az ételek tálalását és a kávé kínálását
 • Ha kisebb létszámmal számolsz
 • Ha nem kifejezetten elegáns rendezvényről van szó, vagy ha igen, rendelkezésre áll a megfelelő személyzet és a tálalás, étkezés eszközei
 • Kisebb, maximum 20 fős baráti összejövetelek, családi rendezvények esetében is tökéletes választás lehet kiszállított ételt választani, személyzet nélkül
 • Ha kreatív ötleteid vannak a rendezvénnyel kapcsolatban, melyet te vagy arra alkalmas személyzet valósítana meg, és csak az étel nem adott

Mi az a catering?

A catering szolgáltatás keretében ételt-italt, annak tálalását, kínálását biztosítják, választott külső helyszínen. A catering tehát az egyszerű kiszállításnál komolyabb és jóval összetettebb szolgáltatás, ahol az ételek elkészítésén és kiszállításán túl, gyakorlatilag egy éttermi élményt kap a megrendelő teljes szakmai stábbal. Épp emiatt a cateringet a rendezvényszervezés egy ágának is tekinthetjük, hisz a maga a rendezvény lebonyolítás, az ételek tálalásának ütemezése mind-mind profizmust és szakértelmet kíván. Mert a cateringgel együtt jár a rendezvény különböző elemeinek részleges vagy teljes megszervezése is.

Mindez persze mást jelent egy finger food-os állófogadás, vagy egy pincérekkel megkoreografált, elegáns vacsora esetében. A catering tartalmazhatja a dekorációt, és a rendezvény sok más különleges elemének biztosítását. De előfordul, hogy szépen kitálalt svédasztalt, az ahhoz tartozó tányérokat és evőeszközöket, és a mellette segédkező személyzetet jelenti. Akármilyen formáját kérjük és kapjuk is a cateringnek, a lényeg az, hogy sokkal szélesebb körű szolgáltatásról beszélünk, mint az egyszerű kiszállítás.

Milyen rendezvényeken szoktak cateringet kérni?

Cateringet ugyanúgy szoktak kérni esküvőkre, mint kisebb koktélpartyk, vagy épp nagy díszvacsorák alkalmával. Mert a kisebb létszámú, illetve kötetlenebb rendezvények esetében is előfordulhat, hogy személyzetre van szükségünk.

Persze a leggyakrabban a nagyobb hatású, hivatalosabb vagy ünnepélyesebb fogadásokra kérnek ilyen szolgáltatást. Ilyenek a díszétkezések, melyek családi eseményekhez vagy akár hivatalos fogadásokhoz kapcsolódnak. Az ilyen rendezvényeknek természetesen maga az étkezés a legfontosabb eleme. És persze éppen ezért minden, ami hozzá kapcsolódik. Így aztán a díszétkezések, például esküvői vagy protokolláris díszvacsorák során nagyon fontos az elegáns, ünnepi dekoráció, és a magas szintű, színvonalas  felszolgálás.

De akár koktélparty, vagy egyszerű szendvicsebéd, vagy egy konferencia szüneteiben lebonyolítandó kávézás is lehet komplett catering szolgáltatás.

A cateringet válaszd akkor, ha:

 • A rendezvény elengedhetetlen eleme az elegancia. Díszétkezések esetében mindenképp szükséged lesz komplett szolgáltatás csomagra
 • Ha nincs a rendezvény jellegéhez illő profi személyzeted
 • Ha nem csak a megrendelt ételre van szükséged, hanem tálalásra, személyzetre, dekorációra
 • ha például szükséged van komplexebb eszközökre a tálaláshoz, és nem tudod biztosítani, például melegentartó chafingerkre és hasonlókra

Reméljük, hogy megkönnyítettük a döntésedet. Azonban szervezéskor arról se feledkezz meg, hogy bármilyen rendezvényről is van szó, a legfontosabb az étel minősége! 

Ha pedig beneveznél a Secret CHEF Service elegáns, vagy épp trendi falatkáira, itt kérhetsz tőlünk ajánlatot!